Prírodný alebo umelý kolagén?

Často dostávame otázku, či je Healie prírodný kolagén. Samozrejme, Healie kolagén je 100% prírodný, ale v tomto článku by sme vám radi vysvetlili aké sú rozdiely medzi prírodným a umelým kolagénom.

Pôvod prírodného kolagénu

Prírodný kolagén je proteín, ktorý sa prirodzene nachádza v organizmoch živočíchov, vrátane ľudí. Je to základná zložka mnohých tkanív ako sú koža, väzy, šľachy, kosti a chrupavky.

Umelý kolagén sa vytvára v laboratóriu a nie je prirodzene prítomný v organizmoch. Vyrába sa z rôznych zložiek a metód, často zo syntetických materiálov, ktoré sú navrhnuté tak, aby pripomínali prirodzený kolagén.

Rozdiel je aj v použití

Prírodný kolagén sa v ľudskom tele považuje za bezpečný, pretože ide o prirodzenú zložku.

Bezpečnosť umelých kolagénových produktov závisí od ich zloženia a kvality výroby. Niektoré umelé kolagény môžu vyvolať imunitnú odpoveď alebo spôsobiť alergické reakcie. Umelé kolagénové produkty sa výrazne líšia vo svojich vlastnostiach a použitiach. Nemusia mať vždy rovnaké účinky ako prírodný kolagén.

Je lepší prírodný alebo umelý kolagén?

Možno budete prekvapený, ale nie je možné jednoznačne povedať, že prírodný kolagén je vždy lepší ako umelý. Všetko závisí od konkrétnych faktorov, ako sú účel použitia, typ kolagénu a individuálne potreby.

V týchto prípadoch je prírodný kolagén vhodnejší ako umelý:

Biologická kompatibilita – veľmi dôležité je aby bol prírodný kolagén bio aktívny. Ak je bio aktívny, dokáže sa spojiť s vašou bunkou v tele tzn. vaše telo dokáže takýto kolagén využiť. Ak však prijmete kolagén, ktorý nie je bio aktívny, tak vašim telom len pretečie a telo ho vylúči. Bio aktivita je nevyhnutná.

Výživová hodnota. Konzumácia potravín bohatých na prírodný kolagén môže prispieť k zdravšej pokožke, nechtom a vlasom.

Výhody pre pokožku. Prírodný kolagén na pleť alebo telo v kozmetických výrobkoch pomáha zlepšiť hydratáciu a elasticitu pokožky.

Podpora zdravých kostí a kĺbov. Prírodný kolagén má pozitívny vplyv na stav kostí, šliach, väzov a kĺbov, oprávnene ho môžeme označiť ako prírodný kolagén na kĺby.

Kedy je lepší umelý kolagén ako prírodný?

Použitie v medicíne a farmácii. Umelý kolagén sa môže upravovať a špecificky navrhovať na rôzne medicínske účely, ako je rekonštrukcia tkanív, liečba popálenín a chirurgické zákroky.

Výskum a vývoj. Vytváranie umelého kolagénu môže umožniť lepšiu kontrolu nad jeho vlastnosťami a štruktúrou, čo je dôležité pri vývoji nových materiálov pre rôzne aplikácie.

Alternatíva pre vegánov a vegetariánov. Niektoré formy umelého kolagénu môžu byť vhodné pre vegánov a vegetariánov, ktorí sa snažia vyhnúť prírodnému kolagénu získavanému z živočíšnych zdrojov.

Výber medzi prírodným a umelým kolagénom závisí od konkrétneho kontextu a cieľa použitia. Je dôležité zhodnotiť všetky faktory a zvážiť, ktorý typ kolagénu je pre vaše potreby najvhodnejší.

Vyskúšajte 100% prírodný bio aktívny kolagén na pitie Healie

Collagen Premium Quality s keratínom v 30 ks balení obsahuje hydrolyzovaný a bioaktívny kolagén typu I, II a III. Pomôže vám udržať silné a lesklé vlasy, hydratovanú pokožku, vašim nechtom dodá dôležité minerály, a vaše kĺby sa vám odvďačia spoľahlivosťou. Healie kolagén je bez GMO, lepku a cukru.

Healie Collagen typu I, II a III odporúčame pre ženy.